Rooien en Snoeien

ROOIEN EN SNOEIEN

____________________

Het is ons nooit te moeilijk. Bomen tussen twee huizen, overhangende bomen boven een schuur of een kas. Op de lastigste plaatsen hebben wij al bomen gerooid. Een boom kun je dan niet altijd zo maar omzagen. Dit vraagt vaak om een andere aanpak. Naast klim- en afvang technieken maken wij ook gebruik van hoogwerkers en hijskranen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

snoeien

Na de bladval is het de ideale tijd om bomen te snoeien. De takstructuur is bij een kale boom goed zichtbaar, waardoor je beter ziet welke takken moeten worden weggehaald. Maar wanneer is snoei nodig en hoe pak je dat aan?
Snoeien is voor veel mensen een probleem. Ze weten niet welke bomen moeten worden gesnoeid, laat staan hóe. Vaak wordt geadviseerd om dan maar liever helemaal niet te snoeien. Maar snoei is een nuttig instrument om een boom, die u voor de sier hebt aangeplant, tijdens zijn ontwikkeling zo te vormen dat er een evenwichtige en gezonde kroon ontstaat. Eenmaal volwassen beperkt snoeien zich tot het weghalen van dode, zieke of beschadigde takken. Ook kan de kroon soms te zwaar worden, zodat uitdunnen noodzakelijk is.
Maar juist tijdens de ontwikkelingsfase is het belangrijk om een boom goed te begeleiden. Hoe doen wij dat? Wij houden bij het snoeien van een boom altijd rekening met de natuurlijke groeiwijze. Bij al te rigoureuze snoei kan de karakteristieke vorm van de boom voorgoed verloren gaan.